retro KOERS

65ste kampioenschap van Kessel

11 september 2021

Na een jaartje coronarust herneemt het kampioenschap van Kessel in 2021. Voor deze editie zal Eric Vanderaerden het startschot geven om 18u. Na de koers is er nog een gratis optreden! U ziet, na een gedwongen rustjaar zijn we weer helemaal terug!

Over de koers

Na twintig jaar van stilte, komt het Kampioenschap van Kessel weer tot leven.

Het eerste kampioenschap van Kessel werd in 1935 georganiseerd en alleen in 1940 was er een onderbreking omwille van de oorlog. Tot 1995 was het Kampioenschap van Kessel een echt volksfeest in Kessel-Statie waar mensen van heinde en verre naar toe kwamen. De cafés zaten tot 's morgens vroeg stampvol en het was een echte hoogdag, die eerste dinsdag van het bouwverlof. Maar in de jaren'90 kwamen er steeds minder coureurs aan de start en werd ook de financiering van het hele gebeuren een moeilijke zaak, zodat midden de jaren '90 het Kampioenschap van Kessel een stille dood stierf. 1 mei 2014 werd café Torenven heropend en dat zorgde voor een boost in het uitgaansleven in Kessel-Statie. Torenven was ook al van in de jaren '30 een begrip en is op weg om dat ook nu weer te worden. De mooie gevel, de prachtige binneninrichting, de vriendelijke bediening en de troef bij uitstek: de gratis hapjes die geserveerd worden, iets waarvoor mensen van heinde en verre afzakken, tot Nijlen en Lier toe. Omdat café Torenven bewees dat een oude glorie kan verrijzen, dachten de uitbaters dat ze dit ook konden verwezenlijken met een andere oude glorie, het kampioenschap van Kessel. Vergaderingen werden belegd, ideeën gespuid en sponsors gezocht en toen was er plots witte rook: op 12 juli 2016 ging het 61e Kampioenschap van Kessel door en ondertussen zitten we al aan de 65e editie! De tijden zijn veranderd, en dus is ook het reglement een beetje aangepast. De organisatie gaat de weg op van de retrokoersen: geen klikpedalen, versnellingen op de buis en geen geschoren benen, dit alles om terug te gaan naar de tijd van toen en de koers voor iedereen plezant te houden. Het grootste verschil met vroeger is dat ook renners van buiten Groot-Kessel mogen meerijden, maar de eerste renner van Kessel die de finish overschrijdt, is de nieuwe kampioen van Kessel. Moest er iemand anders winnen, krijgt die uiteraard ook een prijs en zijn naam wordt ook vermeld op de erelijst, maar de eretitel van "kampioen van Kessel" blijft voorbehouden voor Kesselaars. Op zaterdag 11 september hebben we ook al een aperitiefje met loopwedstrijden voor kinderen en volwassenen vanaf 14u aan café Torenven.

We verwachten jullie allemaal op het 65e Kampioenschap van Kessel op zaterdag 11 september. De start zal gegeven worden om 18u.

De organisatie
Veloclub Torenven

Historiek

     

  
  

  


Zo was het de vorige jaren

2016

2017

Programma

Zaterdag 11 september Loopkoers "5e Torenven Classic"

14u00kinderloop tot en met geboortejaar 2015
14u05kinderloop geboortejaar 2014 tot 2012
14u10kinderloop geboortejaar 2011 tot 2009
14u30start wedstrijd 5km
15u15start wedstrijd 10 km

Prijsuitreiking in Café Torenven.
Inschrijving 3 euro, kinderen gratis
Kinderen krijgen allemaal medaille plus naturaprijs
Podium voor top-drie in elke reeks
Met natura prijzen en waardebons

 

Zaterdag 11 september retrokoers

18ustart "65e Kampioenschap van Kessel"

Eerste ronde wordt achter de ceremoniewagen gereden, hierna 15 rondes koers over 55km.
Elke ronde premiespurt voor waardebonnen.
Inschrijven van 15u30 tot 17u30 uur in Café Torenven.
Inschrijving: 5 euro plus 5 euro waarborg voor nummer (achteraf in te leveren in Café Torenven)
Na afloop prijsuitreiking aan Café Torenven. Eerste drie van de koers rijden prijs, eerste Kesselaar wordt de "Nieuwe kampioen van Kessel"
Prijzenpot 50.000BEF aan waardebons!
Randanimatie: Harmonie Culturalia
Na de koers gratis optreden van Rumble Dolls

Het startschot

 
Dit jaar hebben we een echte vedette kunnen strikken voor het startschot. De 59-jarige Eric Vanderaerden zakt af naar Kessel-Statie om de koers op gang te schieten. Eric Vanderaerden was een topper in de jaren 80. Hij won onder andere de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en droeg ook de gele trui in de ronde van Frankrijk. En boekte ook 5 ritzegens in de Tour. Hij was zeker één van de meest spraakmakende Vlaamse renners van de jaren 80.
 

Reglement

 1. Het is een retrokoers, dus geen motor­, auto­,vlieg­ of tractorkoers
 2. Retro wil zeggen: gelak vruuger
 3. Dus : geen vitessen aan het suur
 4. Geen klikpedalen, uw voeten zullen zo wel in de rimmekes blijven
 5. Geen geschoren benen, retro is veur echte venten
 6. Omdat we veronderstellen dat de meeste deelnemers nog wat hersencellen over hebben, is een helm verplicht
 7. Den eerste die over de meet komt, wint
 8. Bij discussie beslist de jury
 9. U kan altijd beroep aantekenen tegen een beslissing van de jury
 10. De jury heeft altijd gelijk, dus punt 9 is eerder zinloos
 11. Een deelnemer moet minstens 18 jaar zijn, we willen geen gezever met pap's of mama's die niet graag heben dat hun zoon op café moet gaan om zich in te schrijven
 12. De inschrijving bedraagt 200 Frank( of voor degenen wiens Belgisch geld op is, 5 Euro) en hetzelfde bedrag als waarborg voor de nummer. Weest niet ongerust, dat geld krijg je achteraf terug als ge uwe nummer binnenbrengt en als ge braaf zijt en niet zaagt, krijgt ge nog wat bonnekes ook.
 13. De eerste twee rondes worden achter de koerswagen gereden zodat niemand er van in het begin af moet. Dan volgen 15 rondes superspannende topsport.
 14. Elke ronde is er een premiespurt voor een waardebon.
 15. Den eerste elke ronde bij die spurt krijgt die bon, de rest krijgt niks en moet maar wat beter zijn best doen
 16. Den eerste van Kessel die over de meet komt na vijftien toeren is de “Kampioen van Kessel” een titel die meer betekent dan Olympisch kampioen, want de vorige winnaar heeft er twintig jaar mee rond kunnen lopen. Om mee te dingen naar de prijs van "Kampioen van Kessel" moet je in Kessel ingeschreven staan of kunnen aantonen dat je minstens de helft van je leven in Kessel gewoond hebt
 17. Vanaf half vijf 's middags kunde inschrijven, om zes uur stoppen we met de inschrijvingen. Degenen die te laat zijn, kijken naar punt 9 van het reglement maar beter nog naar punt 10.

Contact

Stuur ons een mail!

info@kampioenschapvankessel.be

Tel.: 0473 66 19 74